Toekomst van parkeren in beeld: trends en kansen

27 mei 2025

De parkeerwereld is volop in beweging. Dat vraagt om een scherpe blik op de toekomst. Daarom zijn we begin dit jaar gestart met een strategische herijking. Wat zijn de trends en ontwikkelingen in het parkeerlandschap van morgen? En welke rol kan en moet SHPV daarin spelen?

Een belangrijke stap in deze strategische heroriëntatie was een rondetafelgesprek op 12 mei 2025 waarin beleidsmakers, marktpartijen, kennisinstellingen en netwerkorganisaties hun visie deelden. De bijeenkomst leverde waardevolle inzichten op die richting geven aan de toekomst van parkeren en verblijven in Nederland.

Parkeren in een breder perspectief

Een rode draad in het gesprek was dat parkeren steeds meer wordt benaderd als onderdeel van bredere maatschappelijke opgaven. Het staat niet meer op zichzelf, maar raakt aan thema’s als mobiliteit, ruimtegebruik, leefomgeving, duurzaamheid, energie, zorg en economie. Dit vraagt om domein overstijgende samenwerking waarbij gemeenten, marktpartijen en kennisinstellingen samen optrekken – met oog voor de menselijke maat.

Ook de verschillen tussen stedelijke en landelijke gebieden kwamen duidelijk naar voren. Waar grote steden kampen met druk op de openbare ruimte door overmatige mobiliteit, zien kleine dorpen voorzieningen verdwijnen en neemt de afhankelijkheid van mobiliteit juist toe. Dat stelt SHPV voor uiteenlopende, maar tegelijk verbonden uitdagingen.

Digitalisering, data en samenwerking

De aanwezigen benadrukten het belang van samenwerking op regionaal niveau en het delen van data-infrastructuren. Digitalisering en AI bieden nieuwe kansen, onder andere voor efficiëntere handhaving, betere toegangsregulering en het benutten van private parkeerlocaties. Kennisinstellingen en kleinschalige pilots spelen hierin een sleutelrol.

Zeven actiepunten

Op basis van de gesprekken zijn zeven concrete actiepunten voor de komende periode naar voren gekomen:

  1. Het ontwikkelen van een centrale gemeentelijke toolkit voor parkeeradministratie.
  2. Een verkenning van de rol bij private parkeercapaciteit en dubbelgebruik.
  3. Het stimuleren van buurtgerichte deelmobiliteit.
  4. Het onderzoeken van mogelijkheden voor uniforme regionale producten.
  5. Een AI-verkenning met gebruik van eigen, betrouwbare data.
  6. Het verdiepen in het verblijven-model en toegang gestuurde systemen.
  7. Het initiëren van pilots in samenwerking met gemeenten, woningbouw en mobiliteitspartners.

Vervolgstappen

De komende maanden bespreekt SHPV de volledige resultaten van de verkenning met haar 122 aangesloten gemeenten. Op basis daarvan worden keuzes gemaakt die de koers voor de komende jaren mede bepalen.

We blijven samenwerken we aan toegankelijke, duurzame en toekomstbestendige parkeer- en verblijfsvoorzieningen – voor steden én dorpen, nu én later.