In Breda parkeer je op kenteken en fiets je zó de stad in

10 juli 2025

Op woensdag 4 juni vond de halfjaarlijkse Algemene Vergadering van SHPV plaats in Breda. Wij waren erg onder de indruk hoe hun beleid in de praktijk werkt.

We vroegen de gemeente naar hun ervaringen. Hoe denken ze over parkeren, technologie en de toekomst van mobiliteit? En wat vinden de bewoners ervan?

Breda is een stad die vooruitdenkt. Zeker als het om mobiliteit gaat. Auto’s aan de rand van het centrum, volop ruimte voor fietsers en voetgangers, en parkeergarages waar je zonder kaartje in- en uitrijdt: parkeren in Breda is niet alleen slim geregeld, maar past ook perfect in het grotere plaatje van een duurzame en leefbare stad.

Parkeren als puzzelstukje in een groter mobiliteitsplan

Hoe ziet Breda de rol van parkeren in de mobiliteitstransitie?
In een compacte, historische stad als Breda moet je slim omgaan met de ruimte. En dat betekent keuzes maken. Op sommige plekken blijft er ruimte voor de auto, maar in de binnenstad ligt de nadruk vaker op de fiets: daar wordt doorgaand verkeer steeds meer ontmoedigd.

Bezoekers worden daarom naar parkeergarages geleid, met lagere tarieven dan op straat. Daardoor blijven de parkeerplekken op straat beschikbaar voor bewoners, en is er meer ruimte voor groen en gezelligheid. Ondertussen investeert de gemeente ook flink in (tijdelijke) fietsenstallingen, zodat de fiets een aantrekkelijk alternatief blijft — óók bij evenementen.

En met de bouw van 25.000 extra woningen op de planning, is dit nog maar het begin. Nieuwbouwontwikkeling moeten zelf hun mobiliteit op orde hebben, met ruimte voor fietsen, deelauto’s en slimme parkeeroplossingen.

Inwoners denken mee

Hoe worden bewoners betrokken bij deze plannen?
Goede plannen maak je samen, vindt Breda. Daarom worden omwonenden actief betrokken bij veranderingen in hun wijk. Denk aan informatieavonden en klankbordgroepen met bewoners en ondernemers: tijdens zo’n klankbordgroepbijeenkomst worden bijvoorbeeld wijk-specifieke parkeersituaties besproken.

Die lokale kennis is belangrijk, want geen enkele wijk is hetzelfde.

Slimme parkeergarages: minder gedoe, meer gemak

Wat is de rol van parkeergarages in Breda?
Parkeergarages zijn de geheime wapens in het Bredase parkeerbeleid. Door bezoekers op te vangen aan de randen van het centrum, komt er ruimte vrij voor bewoners en voetgangers in de binnenstad.

En het mooie is: je hoeft geen kaartje meer te trekken. Dankzij kentekenherkenning rij je zo in en uit. Geen gedoe met kaartjes. Het systeem is sneller, veilig en gebruiksvriendelijker. En minder wachttijd betekent meer tevreden bezoekers.

Hoe reageren inwoners op de ticketloze garages?
De overstap naar volledig digitaal parkeren was voor sommigen even wennen. Geen papieren kaartje meer, maar alles via kenteken of een webportaal. Voor wie er vaker komt, is het snel routine. En voor wie nog moet wennen, zijn er duidelijke borden en online uitleg. De gemeente houdt een vinger aan de pols en blijft zich inzetten voor een optimale parkeerbeleving.

Ook voor bewoners: minder druk op straat

Waarom kunnen vergunninghouders en hun bezoek ook in garages terecht?
In sommige wijken is de parkeerdruk op straat zo hoog dat bewoners soms moeten wachten op een vergunning. Dan biedt een garage uitkomst. Bewoners kunnen hun bezoek daar voordelig laten parkeren, of zelf tijdelijk gebruikmaken van een garageabonnement. Zo wordt de openbare ruimte op straat weer wat luchtiger.

Hoe is de ervaring met het nieuwe systeem?
Over het algemeen zijn de reacties positief. De garages worden goed gebruikt, de doorstroming is verbeterd en parkeren verloopt soepeler. Natuurlijk gaat er wel eens iets mis — bijvoorbeeld als een kenteken niet goed gelezen wordt. Maar daar zijn oplossingen voor, zoals inrijden met een QR-code of pinpas.

De gemeente blijft ondertussen sleutelen aan verbeteringen. Zo wordt de ‘klantreis’ actief getest met verschillende doelgroepen, om parkeren nog prettiger te maken.

Digitale koppelingen: handig, maar niet zonder uitdagingen

Wat levert de koppeling met het Nationaal Parkeer Register (NPR) op?
Veel gemak! De systemen van de gemeente (zoals voor vergunningen en scanauto’s) werken soepel samen via het NPR. Maar zoals bij alle technologie zijn er ook af en toe haperingen, bijvoorbeeld bij foutjes in kentekenherkenning of bij vertragingen bij externe systemen. Goede afstemming en strak ingerichte processen zijn dus essentieel.

Toekomstplannen: reserveren en verder verbeteren

Zijn er al effecten zichtbaar van het nieuwe systeem?
De drukte in de garages is ongeveer gelijk gebleven, maar het systeem zorgt voor betere doorstroming. En dat betekent: meer efficiënt gebruik van de bestaande plekken.

Breda kijkt ondertussen vooruit. Een van de ideeën is dat bezoekers straks vooraf een plek kunnen reserveren. Dat maakt een dagje stad nóg relaxter.

Parkeren in Breda is geen doel op zich, maar een manier om de stad leefbaarder, groener en toekomstbestendiger te maken. Onder het motto ‘de juiste parkeerder op de juiste plek’ wordt gebouwd aan een gastvrij Breda voor iedereen: of je nu met de auto komt of met de fiets.