Flexibel parkeren: deelmobiliteit zonder gedoe 

16 juli 2025

Gemeenten kunnen vanaf nu eenvoudig en flexibel parkeervergunningen voor deelauto’s beheren via het Nationaal Parkeer Register (NPR). Per parkeeractie wordt een kenteken aan een parkeervergunning gekoppeld. Dat betekent minder administratie voor gemeenten en aanbieders, en meer grip op de openbare ruimte 

De deelauto is in opmars, maar gemeenten liepen tot voor kort aan tegen omvangrijke, handmatige processen en beperkte flexibiliteit. Dat verandert met de introductie van een nieuwe, flexibele parkeermachtiging. “Dit is een echte no regret improvement,” zegt projectleider, Dirk-Jan de Haan. “Iedereen wint: gemeenten krijgen grip op de ruimte, aanbieders kunnen flexibel opereren en gebruikers profiteren van eenvoudiger en betrouwbaarder aanbod.” 

Dirk-Jan de Haan

Minder administratie, meer regie 

De nieuwe machtiging werkt op basis via GPS. Als een deelauto ergens parkeert, registreert de aanbieder die actie automatisch in het NPR, waarbij ook de vergunningsvoorwaarden (bijvoorbeeld voertuigcategorie of zero emissie) worden gecontroleerd. De nieuwe werkwijze betekent het einde van vergunningaanvragen per kenteken of stad. Dat levert volgens Dirk-Jan duidelijke voordelen op: “Gemeenten willen sturen op het gebruik van ruimte, niet op administratieve vergunningsprocessen. Met deze oplossing kunnen ze dateffectief en digitaal doen.” 

Handhaving 

In het handhavingsproces verandert weinig: scanauto’s blijven gewoon hun werk doen. Alleen de registratie aan de achterkant is slimmer geregeld. Een bijkomend voordeel van de flexibele parkeermachtiging is dat er minder onterechte naheffingen worden verstuurd. En dus minder gedoe om die onterechte naheffingen weer terug te draaien. 
 
 Duurzamer én gebruiksvriendelijker 

Voor aanbieders van deelmobiliteit betekent de flexibele machtiging vooral eenvoud en schaalbaarheid. Vervanging van voertuigen, onderhoud of wisseling van locaties levert geen gedoe meer op. “We hebben gezien dat aanbieders sneller kunnen schakelen,” zegt De Haan. “Dat maakt deelmobiliteit betrouwbaarder en aantrekkelijker voor gebruikers. Bovendien faciliteert het systeem interstedelijk gebruik: aanbieders kunnen nu veel makkelijker verkeer tussen steden met een deelauto mogelijk maken.” 

Geslaagde pilot in vijf grote steden 

De oplossing is uitvoerig getest in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven en Nijmegen. Sinds de start in november 2022 zijn tienduizenden parkeeracties succesvol geregistreerd — waaronder veel interstedelijk gebruik. “De resultaten spreken voor zich,” vertelt Dirk-Jan. “We zagen direct een lagere administratieve last voor aanbieders en gemeenten en minder naheffingen.” 

De RDW heeft het NPR inmiddels aangepast en de software is goedgekeurd voor brede inzet. Steeds meer gemeenten én aanbieders van deelauto’s stappen nu over op het nieuwe systeem.  “We hebben het bewust zo eenvoudig mogelijk gemaakt,” zegt De Haan. “Geen langdurige implementatie, geen zware IT-trajecten. Gewoon een slimme oplossing die werkt.” 

Gemeenten kunnen eenvoudig deelnemen. Er is een heldere handleiding beschikbaar waarin stap voor stap staat beschreven wat er nodig is. 

Voordelen op een rij 

Meer weten of direct meedoen? 
Kijk hier voor het nieuwsbericht van Natuurlijk!Deelmobiliteit.
Neem contact op met SHPV, Wilco van der Vosse: 06-10683477 of w.vandevosse@shpv.nl