Flexibele parkeermachtiging voor deelauto’s

Flexibele parkeermachtiging voor deelauto’s 14 oktober 2021

Gemeenten geven onafhankelijk van elkaar parkeervergunningen af aan aanbieders van deelauto’s. Hiermee stimuleren ze weliswaar het gebruik van deelauto’s, maar deze aanpak leidt tot veel werk voor gemeenten en aanbieders en sluit steeds minder goed aan op de wensen van de deel autogebruikers. SHPV is daarom samen met 9 gemeenten en 4 aanbieders van deelauto’s een proef gestart voor de flexibele parkeer machtiging voor deelauto’s.

De flexibele parkeer machtiging gaat uit van hetzelfde principe als bij mobiel betalen voor parkeren. De deelauto-aanbieder meldt digitaal een auto aan bij het NPR zodra er wordt geparkeerd, en af als de auto weer vertrekt. Bij het aanmelden wordt gecheckt of deze auto voldoet aan de eisen die gelden voor het gebied ( de doelzone)- bijvoorbeeld of deze elektrisch is- én of er nog ruimte is binnen het maximum aantal dat door de gemeente is bepaald. Daarbij maakt het niet uit welk kenteken de auto die parkeert heeft, zolang de aanbieder de auto maar erkent als deelauto. Rijdt een auto daarna naar een andere gemeente of naar een andere zone binnen een gemeente, dan geldt dezelfde procedure.

Handhaving in een gemeente is direct geregeld. Via het NPR wordt gecheckt of een kenteken is aangemeld, net zoals dat voor particuliere auto’s nu ook het geval is. Alle infrastructuur die in een gemeente aanwezig is voor mobiel parkeren kan daarmee ook worden gebruikt om vast te stellen of een deelauto conform de afspraken staat geparkeerd.

Dit resulteert in veel meer flexibiliteit bij het parkeren van deelauto’s, en dus in meer manieren om klantgericht deelvervoer aan te bieden. Ook zorgt het ervoor dat gemeenten grip hebben en houden op de openbare parkeerruimte maar met veel minder administratief gedoe voor alle partijen. Daarbij kunnen er afspraken worden gemaakt over een doelmatige en rechtmatige afrekening van de gemoeide parkeergelden tussen aanbieder en de betreffende gemeente.