RDW ontvangt privacykeurmerk voor parkeerregister

RDW ontvangt privacykeurmerk voor parkeerregister 14 mei 2018

De RDW heeft voor het Nationaal Parkeer Register wederom het Keurmerk Privacy Auditproof ontvangen. Het betekent dat de burger er op kan vertrouwen dat zijn persoonsgegevens bij de RDW in goede handen zijn en dat zijn privacy is gewaarborgd.

Het keurmerk toont aan dat de RDW voldoende maatregelen heeft genomen om de privacy van burgers te waarborgen. Een onafhankelijke auditor, KPMG, heeft dat voor het Nationaal Parkeer Register vastgesteld. Daarmee voldoet de RDW aan de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) en de richtlijnen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Ieder jaar moet de RDW weer aantonen dat het aan de strikte regelgeving voldoet. Het keurmerk is een initiatief van NOREA, de beroepsorganisatie van IT-auditors.

Nieuwe privacywet

Vanaf 25 mei gelden nieuwe privacyregels voor alle organisaties in de Europese Unie. Vanaf dan moet het Nationaal Parkeer Register voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Die geeft de burger meer rechten op het gebied van privacy, geeft de beheerder een grotere verantwoordelijkheid en geeft de Autoriteit Persoonsgegevens meer mogelijkheden om op te treden. De RDW voorziet dat het Nationaal Parkeer Register vanaf de invoeringsdatum ook aan de nieuwe regelgeving voldoet.

Registers

De RDW beheert diverse registers met privacygevoelige informatie. In de Basisregistratie Voertuigen (ofwel het kentekenregister) liggen technische- en milieugegevens en gegevens van de eigenaar/houder van voertuigen vast. In het Nationaal Parkeer Register liggen tijdelijke en vaste parkeerrechten van voertuigen vast. Het Nationaal Parkeer Register ondersteunt het betalen voor parkeren met de smartphone, de registratie van parkeervergunningen, parkeerhandhaving en de landelijke registratie van gehandicaptenparkeerkaarten.

Gepubliceerd op 30 April 2018:  NPR