Bescherming van de privacy van de parkeerder

Omgang met gegevens van de parkeerder

Het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) is een coöperatie opgezet door Nederlandse gemeenten. De belangrijkste doelstelling van het SHPV is het bevorderen van het digitaliseren van de heffing en inning van parkeergelden. Het SHPV maakt zich sterk voor het bevorderen van een transparant en compatibel speelveld voor alle deelnemers zoals gemeenten, private parkeerbedrijven en service providers van mobiel parkeren. Het SHPV kent geen winstdoelstelling en verdeelt de kosten over de leden van de coöperatie en andere gebruikers.

Digitaliseren van parkeren maakt  de introductie van nieuwe vormen van betalen en controle gemakkelijker, doordat alle partijen met één standaard te maken hebben.

Het SHPV beheert het Nationaal Parkeer Register (NPR), een landelijke database waarin de parkeerrechten van aangesloten gemeenten op kenteken geregistreerd staan. Het NPR biedt de noodzakelijke basisinfrastructuur waarmee gemeenten stap voor stap parkeerdiensten kunnen digitaliseren. 

Alle financiële transactiegegevens, zoals onder meer bedoeld in de Algemene Wet inzake Rijksbelastingen (AWR, art. 52 en 53), worden bewaard conform de wettelijke termijnen en daarna vernietigd. Het kenteken wordt sinds september 2013 uiterlijk na 13 weken uit deze transactiegegevens verwijderd, zodat het niet langer wordt bewaard dan nodig voor de behandeling van een bezwaar. Inmiddels zijn alle kentekens conform de nieuwe regeling geschoond.

Het SHPV staat geen gegevens af aan derde private partijen. Op het NPR is de Wet Bescherming Persoonsgegevens van 1 september 2001 van toepassing. Het SHPV wil en moet aan alle wettelijke verplichtingen voldoen. Bij tegenstrijdige vereisten zal het SHPV het CPB actief informeren.

Vragen van de media: Ronald Florisson is te bereiken op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 5383 1586

 

Meer weten?

Het secretariaat staat op werkdagen van 9:00 tot 17:00 uur voor u klaar om uw vragen te beantwoorden.

Bel: 06 - 2012 7854

© 2018 SHPV - alle rechten voorbehouden

Ontwerp & realisatie door Enof.nl